آیا در مورد تاریخچه پیدایش فست فود در ایران و جهان مقاله ای خوانده اید؟ آیا اطلاع دارید اولین پیتزا فروشی در کجا افتتاح شد؟ آیا در حال حاضر مشغول به کار است؟ اولین فست فود جهان در کدام کشور افتتاح شد؟
فست فود غذایی تقریبا آماده و حاضر است که به طور اختصاصی در رستوران ها به مشتریان عرضه میگردد. انواع ساندویچ، برگر، ماهی و میگوی سرخ شده، هات داگ، فیله گوشت یا مرغ و غیره تماما در منوی رستوران ها به چشم میخود. تعدادی رستوران وجود دارد که جایی برای نشستن ندارند و بیشتر شبیه به یک فروشگاه عرضه مواد غذایی هستند.
غذای فست فود به شکل بروز در تاریخ 1912 در آمریکا بوجود آمد. در آن تاریخ بزرگ رستورانی به اسم اتومات متولد شد. آن ها غذاهای آماده ای که از قبل تهیه کرده بودند را در محفظه های شیشه که مانند گرم کن عمل میکرد قرار میدادند و مشتریان از طریق دستگاه های سکه ای پول پرداخت میکردند و غذا تهیه میکردند.
این رستوران اتومات یک شعار معروف داشت که بالای درب ورودی نوشته بود و این شعار جمله ای به یاد ماندنی نبود جز ما کار مادران را کم کرده ایم.
در رابطه با ابداع همبرگر که میگویند بین سال های 1885 تا 1904 تولید شده، اما ریشه اصلی این خوراک از سمت اقیانوس اطلس آمده است که پاتریک مک دونالد از آنجا آمده بود، از بندر هامبورگ.
در هامبورگ غذایی که به اسم استیک است که با گوشت چرخکرده تهیه میشود و به عنوان یکی از غذاهای معروف و لذیذ آن شهر است که قبل از آن روس ها بودند که این غذا را به اسم استیک تار تار در قرن نوزدهم به بند هامبورگ آوردند.
در سال 1940 حضور پر رنگ مک دونالد سبب شد که صنعت فست فود گسترش پیدا کند. دو برادر دیک و مک کار خود را با یک باربیکیو آغاز کردند ولی یک خوبی ای که باربیکیو آن ها داشت این بود که دیگر نیاز نیود مشترین برای خرید از خودرو خود پیاده شوند؛ باربیکیو آن ها حالت driving داشت. و سبب پیدایش فست فود با تحولی جدید شد.
300 سال پیش از آغاز میلاد، یک تاریخ نویس رومی به نام Marcus Porcius Cato در کتابی از خود نوشته بود: گردی پهنی از خمیر که با روغن زیتون، سبزی و عسل پوشیده شده و روی سنگ پخته میشود که این جمله نشان دهنده ی این است که رومی ها به پیتزا علاقه ی فراوانی داشتند و آن را در فرهنگ خود جای داده بودند به دلیل اینکه روغ زیتون در روم به وفور پیدا میشد.
جنگجویان داریوش هم نوعی نان را روی سپر های خود پخت میکردند و روی آن پنیر و خرما قرار میدادند. یونانی ها این طرز پختن نان را از ایرانیان فرا گرفتند. این نان در سه دو کشور دگر هم معروف شد؛ در روم و جنوب ایتالیا.
وقتی پیتزا از روم به جنوب ایتالیا رفت آن را به عنوان غذای فقیران به شمار میبردند. پیتزای مدرن و امروزی در سال 1889 توسط یک آشپز دربار به نام رافائل اسپوزیتو درست شد؛ این شخص در یک نانوایی در شهر ناپل مشغول بکار بود، یک روز به فکر درست کردن پیتزایی افتاد که آن را به عنوان هدیه به پادشاه امبرتو و ملکه مارگاریتا اهدا کرد. این پیتزا طرفدارهای پرپاقرصی برای خود در سطح شهر داشت زیرا همانند پرچم ایتالیا از ترکیب رنگهای سفید و قرمز و سبز درست شده بود. به احترام این شخص نام پیتزا مارگاریتا تصویب شد. و سبب پیدایش پیتزا در آن جا شد.
شخصی به اسم خسرو معتضد میگوید خوردن ساندویچ در ایران رایج نیوده فقط افراد قزاق که مقابل درب سفرتخانه و اماکن دولتی و خانه ی اشراف کشیک میدادند؛ ظهر برای ناهار وقتی آبگوشت میخوردند مخلفات آن را با گوجه و پیاز داخل دیزی میکوبیدند و لا به لای نان سنگگ قرار میدادند و به صورت لوله ای رول میکردند و به شکل ساندویچ در می آمد.
در دوران وقوع جنگ جهانی دوم و در پی آن، اولین ساندویچ فروش ها در شهر تهران شروع به فعالیت کردند و پس از گذشت 10 سال در اکثر شهرستان ها مغازه های این مدلی تاسیس شد. معروفیت این غذای تازه به دوران رسیده به حدی رسید که در حدود 40 سال تعداد افراد کاگر این ساندویچ فروشی ها فقط در شهرستان رشت به 16000 نفر رسید. برای بار اولین کرستوران هایی شروع به فروختن ساندویچ کردند در خیابان استامبول تهران بود. ترکیباتی که این ساندویچ را تشکیل میداد؛ نان بولکا، خیارشور، کقداری کره و چند برگ جعفری تازه بود که قیمت آن تنها پنج قِران بود.
بعد از آن فست فودهای دیگری به بازارعرضه شد و روز به روز تعداد آن ها این مدل کسب و کار ها افزایش پیدا کرد.
در عصر ناصری رفتن به رستوران و غذا خوری ها خلاف شاَن به حساب میآمد و در عصر حاظر بسیاری از جوانان و خانوم ها هستند که خوردن ساندویچ را به غذای خانگی ترجیح میدهند و پیدایش فست فود این معضل را حل کرد.
در تهران در طی دو دهه 1330 تا 1350 تعداد ساندویچ فروشی ها افزایش یافت . در ابتدای دهه ی 1340، برای اولین بار همبرگر وارد عرصه غذا شد و اولین همبرگر فروشی تهران در بلوار ناهید، خ جردن ( آفریقا) به هزینه ی سه هزار تومان فروخته میشد.وقتی قیمت همبرگر افزایش پیدا کرد در شهر غوغا شد و شهرداری دخالت کرد و دستور داد که با همان قیمت قبلی عرضه شود ولی صاحب همبرگر فروشی قبول نکرد.
در ششم بهمن سال 1347، شخصی به نام رضا رئیسی، اولین پیتزا فروشی ایران را تاسیس کرد همزمان در رستوران خود سبد مرغ سوخاری و سیب زمینی تنوری همراه با آن سرو میکرد.
پیتزا ها در این رستوران در سایز کوچک، متوسط، بزرگ عرضه میشو و قیمت آن ها به ترتیب 18 تومان، 16 تومان و 14 تومان بود.
غذاهای فست فود بیشتر مورد علاقه جوانان در عصر حاضر است. ساندویچ یکی از غذاهای جمع و جور و خوشمزه است که در تمامی میهمانی ها و تولد ها میتوان از آن استفاده کرد. فست فود ها وقتی به بازار عرضه شدند روز به روز شاهد افزایش تعداد شعبات آن ها بودیم و هستیم. پیدایش فست فود در جهان یکی از بهترین کارهایی بود که انجام شد و سبب گسترس انواع رستوان و فست فود به طور بین المللی شد.
برچسب ها: