زمانی که یک ایده برای شروع یک کسب و کار دارید اما نمیدانید باید از کجا شروع کنید و چه مراحلی را طی کنید، بوم مدل کسب و کار بهترین کمک برایی شماست. همچنین این بوم میتواند به بهبود دادن کسب و کاری که دارید کمک کند. این بوم ک برنامه طراحی شده برای اجاریی کردن ایده کسب و کار،منابع سرمایه و درآمد،محصولات و بازار هدف شماست. در حقیقت این بوم یک استراتژی است که به شما میوگوید چگونه از ایده تان کسب درامد کنید.
سمت راست این بوم بر مخاطبان و بازار هدف شما تمرکز دارد و در حقیقت به فاکتور های خارجی میپردازد. این فاکتورها و معیار ها تحت کنترل شما نیستند. سمت چپ این بوم به کسب و کار و معیار های قابل کنترل توسط شما میپردازد. در قسمت میانی و وسط بخش مشترک بین مشتری و کسب و کار است که بر تبادل ارزش ها تمرکز دارد.
بوم مدل کسب و کاری توسط دو مرد به نام های “ایو پیونر” و “الکس استرادو” در یک کتاب با نام خلق مدل کسب و کاری با هدف چهارچوب دادن به تجارت برای توسعه و آزمایش به صنعت کسب و کار معرفی شد.
برای این که بتوانیم فهرست خوب و مناسبی از اقدامات کلیدی کسب و کارمان تهیه کنیم، نیز است به طور کلی به اطلاعات جمع آوری شده تا کنون در این مورد نگاهی بیندازیم.زمانی که اطلاعات هر بخش از بوم را بشناسیم، میشود فهرست تمام فعالیت هارا استخراج کرد:
با نظر به ارزش فعالیت ها و کسب و کارها با اهمیت ترین کسب و کار چیست؟
لیست فعالیت هایی که مربوط به این محیط هستند چیست؟
برای نگه داشتن روابط با مشتریها لازم است چه کارهایی بکنیم؟
چه نوع از فعالیتها برای نگه داشتن جریان درآمد کسب و کار مهم است؟
در این بخش فعالیت های متداولی که در مدل بوم در نظر گرفته میشوند را برایتان بیان میکنیم. شما باید به درستی مفهوم فعالیت های موجود در این بوم را بدانید و نحوه کارکرد آن هارا بشناسید. و نیز با این شکل دیدگاه بهتری به کارهایی که در پروسه کارآفرینی و شروع کسب و کارتان در انتظار شمارا میکند به دست خواهید اورد.
میشود گفت که فعالیت های کلیدی مثل یک پل بین تجارت شما و نیاز های مشتریانتان است. فعالیت های کلیدی را میشود به شکل دستهبندیهای عمومی مثل تحقیق و توسعه، تولید و در نهایت هم بازاریابی و تبلیغات دسته بندی کرد.
عموما مردم فکر میکنند که تحقیق و توسعه فقط برای کسب و کارها و تجارت های بزرگ است و یک کارآفرین که به تنهایی و یا با همراهی تعداد کمی از دوستانش مشغول به کار است نیازی به تحقیق و توسعه ندارد. لازم است این واقعیت را در نظر بگیریم که هر کسب و کاری به این فعالیت نیاز دارد و تفاوتی نمیکند که به تازگی تاسیس شده باشد یا خیر؟
عملیات های تحقیق و توسعه میتواند مشم.ول موارد زیر شود:
تحقیق در مورد محصولات تازه: کسب و کارها معمولا میتوانند براساس نتایج تحقیقات بازار و نوع فعالیت سایر رقبا محصولات و خدمات جدیدی را طراحی و ارائه نمایند. در این عملیات باید توجه شود که مشتری به نیازمند محصول جدید است؟ در مرحله بعد باید تشخیص داد که آیا کسب وکار ما این قابلیت را دارد که به این نیازها پاسخ دهد؟ پیدا کردن پاسخ این سوالات به دست فعالیتهای حوزه تحقیق و توسعه امکان میپذیرد.
آپدیت کردن محصولات: حتی ساده ترین محصولات هم به طور مدام اصلاح و آپدیت میشوند. ری اکشن هایی که ما از مشتریهایمان میگیریم به ما کمک میکند که بشود ایرادهای محصولمان را درست کنیم و آنها را بروزرسانی کنیم. عام ترین مثال در مورد این مسئله آپدیتهایی است که همواره برای نرم افزارها و سخت افزارهای کامپیوتری دریافت میکنیم. به جز اپلیکیشن های دیجیتال و نرم افزارها، خدمات و محصولات دیگر هم بروزرسانی و آپدیت میشوند.
بررسی بازار هدف محصول، زیر نظر داشتن رقبا و داشتن یک طرح و بیزنس پلن برای بازاریابی از مهم ترین قدم های شروع یک تجارت است. اهمیت این مرحله در بازاریابی و تبلیغات بسیار بالاست.
شما باید با آگاهی از شکل ارتباطی که میخواهید با مشتری برقرار کنید، مثلا میخواهید از طریق پیام متنی،پیام صوتی یا ویدئویی توجه مخاطبان را به خود جلب کنید، شروع به تولید محتوا کنید. همچنین برای برقراری ارتباط نزدیکتر با مشتریانتان برای صفحه اجتماعی یا سایت مد نظر میتوانید یک تیم پشتیبانی بیست و چهار ساعته گرداوری کنید که یا از طریق بخش پیام ها یا تماس تلفنی بتوانند سوالات و پیشنهاد های خود را مطرح کنند. به این روش مشتریان با شما احساس نزدیکی بیشتری میکنند و به نوعی به برند شما احساس وابستگی میکنند که این به وفاداری آن ها منجر میشود.
در صورتی که قصد دارید برای اولین بار برای کسب و کارتان بوم مدل کسب و کاری تهیه کنید، نکاتی را برای شما مطرح کرده ایم که ممکن است برایتان مفید باشد: